homepage

Copyright © 2012 KarDa
All Rights Reserved

Designed by KarDa


Houbaření

Houbaření na Šumavě


Šumavské lesy jsou opravdovým rájem pro houbaře, vzhledem ke skutečnosti, že v okolí nejsou žádné větší průmyslové podniky, není půda v lesích zničená a houby zde rostou opravdu hojně. Sezóna začíná přibližně koncem července (v závislosti na počasí), od našeho penzionu je opravdu nepatrný kousek do lesa a nestane se, že by člověk nenasbíral alespoň na smaženici. Najdete hřiby pravé, klouzky, hřiby kováře, přehršle lišek, masáky (muchomůrka růžovka), suchohřiby, křemenáče, kozáky a další skvosty. Pozor si ale dávejte na Hřiby žlučníky (hořčáky), protože jim se v šumavských lesích daří obzvláště dobře - klobouk má jednobarevný světle hnědý nebo šedohnědý, o rozměru asi 5-15 cm. Rourky v mládí jsou úplně bílé, ale pak postupně hnědnou. Třeň olivově nažloutlý až olivově okrový, s výrazně vyznačenou tmavší plasticky vystupující síťkou. Bílá dužnina. Výtrusný prach je masově růžový. Pokud si nejste jistí, stačí ochutnat maličký kousek – je opravdu prudce hořký.

Zásady správného houbaře :

  • * 1. Snad nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám! Ne nadarmo se totiž říká, že každá houba je jedlá – některá ale jen jednou! A pamatujte – i na jedovatých houbách si pochutnávají slimáci a hmyz.
  • * 2. I když jde o druh, který nesbíráte, nikdy ho nerozkopávejte. Hřibovité houby raději vykruťte (vzniklou jamku přikryjte, aby podhoubí nevysychalo), bedlovité je zase lepší odříznout.
  • * 3. Nesbírejte staré houby,které na dotyk připomínají vatu a nesbírejte ani příliš mladé houby, zde se Vám může snadno stát, že je zaměníte s nejedlým druhem.
  • * 4. Rozhodně nehoubařte v blízkosti silnic ani v městských parcích, protože tam houby obsahují nejvíce škodlivin.
  • * 5. Sbírejte je nejlépe do košíku, případně do papírového sáčku a nenechejte je ležet v příliš mnoha vrstvách na sobě, aby se nezapařily. I jedlá houba totiž může, pokud je zapařená, dokonale zkazit žaludek!
  • * 6. Zpracovat houby musíte co nejdříve: nejlépe tepelně, nebo je zamrazit. V ledničce rozložené na talíři vám pak vydrží klidně i 3 dny.